Blogger Templates

klik situ klik sini

Tuesday, August 31, 2010

CRITO ORE KLATE (CERITA ORANG KELANTAN) episode 1

jom bercerita dimalam yg indah..tanpa sedikit pon bunyi si insect..tanpa ade kokokan ayam yg kini sdang lena dibuai mimpi laila...

opsss..muqaddimah je..sje nk kongsi satu cter yg penah aku dgr org bercerita dlu...

dan semestinya diorg tu menokok tambahkan cter tu,menjadi lbih menarik..

so,aku pn da tertambah idea tntang cter neh..

kisahnye cmni...kisah dielek atau loghat...

pada suatu hari,di tngah2 kepesatan bandaraya kuala lumpur,abg samad berjalan2 laa di tepi sebuah kdai cermin mata...abg samad ni org klantan..dia fasih la sgt nk ckp cam org KL ckp..dia keberatan nk masuk kdai tu...tp disebabkn keinginan beliau nk beli cermin mata,beliau gagahkn jgk kaki masuk..dh byk kdai beliau jajah,tp kedai ni je yg beliau suke..sebabnye,ade awek cun yg jd jurujualnye..sorg2 plak tu...abg samad pikir,bleh la jgk dia nk tackle nt kn..lagi satu,abg samad terbaca satu promosi hebat aidilfitri,percuma setiap pembelian cermin mata akan mendapat hadiah percuma atau free gift bluebear...abg samad melonjak2 kehepian..beliau sgt suka bear2,lagi2 kaler biru...sungguh buruk citarasa abg samad..

lantas,abg samad menegur awek tersebut..oke,disini aku akan translate utk korg loghat klantan ni..

abg samad: smekom (assalamualaikum)

Halijah: wa'alaikumsalam..ye encik boleh saya bantu..?(sambill tersenyum gediks)

abg samad: ummm..awok ni namo gapo eh??(awk ni nama ape ye?)

Halijah: errr...ape dia encik..mtak maaf,sy xberapa faham sgt..(halijah kebingungan...dia btol2 xpaham ape yg dikatakan abg samad..beliau xpenah ckp dgn org kelantan)

abg samad: oloohh tino ni..tok pehe nah aku kecek...(alah minah ni,tak paham aku ckp)

abg samad cuba untuk berdialog ala2 KL dgn Halijah..

abg samad: sayer tanyer namo awak apekah?

Halijah: ooo..nama saya..nama saya Halijah encik...(tersenyum lagi..) urmm,ade ape2 boleh sy bntu encik?

abg samad: ooo Lijoh....sedak molek namo awok...doksoh duk encik2 la nga sayo...panggil sayo abe samad jah..sayo mari nk beli spek mato ni...sayo kene ko spek sini sebab ado adioh percumo free...(ooo halijah..sdap btol nama awak..xpyh berencik2 la dgn saya,panggil saya abang samad je..sy dtg ni nk beli cermin mata..sy berkenan cermin mata kat sini sbb ada hadiah percuma..)

halijah mula memahami sedikit demi sdikit pertuturan yg diucapkan oleh abg samad..beliau fkir,tak lah susah sgt nk ckp n paham loghat klantan ni...beliau nekad cuba utk berbicara dgn abg samad dlm loghat klantan..dlm hati masing2 ada perasaan saling menyukai antara satu sama lain..mane tak nye,abg samad hensem,halijah plk cantik..huhu..

Halijah: oooo...abam nak beli cermin mato yer..kat sini smua ado adioh percumo blaako.. (ooo,abg nk bli crmin mata ye,kt sini smua ada hadiah percuma..)

halijah sudah kehilangan kesopanannye slpas tertawan dgn kehenseman abg samad...dari encik dh jd abang panggilannye...pertuturan beliau dalam dielek klantan amat buruk skali..

abg samad menjawab..

abg samad: hooo laaa...abe nk spek mato blube tu...acu Lijoh tulung ambik ko abe..nok tera meta..(abg nk cermin mata yg berlubang tu,cuba Lijah tlg amikkan utk abg,abg nk try skejap) --sambil menunjukkan cermin mata yg diidamnya..--

tp Halijah kurg faham...

Halijah: abammmm...sy cekap dah kat abam kan..kiter memang ado adiah percumo..memang Bluebear yang kita akan bg..smua samo bamm...dah takdo adiah lain bamm...(sy dh ckp kt abg kn,kita mmg ada hadiah percuma,mmg Bluebear yg kita akn bg..smua sama abg..)

abg samad: wehhh..abe tau doh laa adioh Bluebear tu....buke abe oyak nk adioh tu,abe oyak wak mari spek hok blumbammm tu..abe nk tera meta..derah laa..tee di aku beta lg budok ni...(ehh,abg dh tau laa hadiah Bluebear tu,bkn abg ckp nk hadiah tu,abg ckp bwak cermin mata yg berlubang tu..abg nk try skejap..aku blasah jgk bdak ni kjap lg..)

halijah terpinga2...dia memahami sdikit demi sdkit perbualan abg samad..rasa malu dan segan mula menyelubungi di dalam diri halijah..rupa2 nye beliau tersalah paham antara berlubang dgn Bluebear..ish3

Halijah: ooo.sayo mitak maaf yer bamm...salah paham sikit..abam nak yam ni yer..try laa..mmg ssuai ngan abam..ensem...(ooo,sy mtk maaf ye abg,slh paham skit..abg nk yg ni ye..try laa..mmg ssuai dgn abg..hensem)--puji halijah kpada abg samad smbil memberi cermin mata yg dipinta abg samad--

abg samad mengambil cermin mata tersebut sambil memakainya...beliau melihat wajahnya di depan cermin...Halijah memuji2 abg samad sgt hensem dgn cermin mata tersebut..abg samad tanpa berfikir panjang berhasrat ingin membelinya...

abg samad: jolo ko ensem ni??kuat ngepom demo dih..abe jd sero nk beli sapa spek mato ni...tp ado satu syarat kalu nok abe beli..(btol ke hensem??kuat membodek dia ni..abg jd rsa nk beli dh crmin mata ni...tp ada 1 syarat kalau nk abg beli..)--abg samad memasang jarum utk memikat halijah--

wlaupun x faham spenuhnye,haijah faham la jgk ckit2..

Halijah: ummm..btol la abam..sy memang nmpak abam ensem sgt..apo dia syatnye abam?(umm,btol la abg,sy mmg nmpak abg hensem sgt...apa dia syaratnye abg?)

abg samad: kalu nk abe beli,Lijoh keno la bui nmbor talipon Lijoh ko abe..abe beli slaluhh..male kekg abe koling2 laa Lijoh...buleh ko dop?

(kalau nk abg beli,Lijah kna la bg nombor telefon Lijah,abg beli skrg jga...malam nt abg calling2 laa Lijah..boleh ke x??)--sambil menunjukkan isyarat call dh tgn beliau--

Halijah: ooo....nk no telefon Lijah yer..abam ni nakal laa..hehe..boleh je..apa salahnye...

sambil menulis diatas skeping krtas nombor telefon beliau,beiau rasa kehepian hari tersebut kerana,beliau bakal ada pkwe yg hensem bangat, dan sales cermin mata dia meningkat hari tu..abg samad terus membeli cermin mata tersebut..beliau xkisah ok ke x..yg dia hepi sgt,beliau dh dpt no telefon Halijah yg bakal dijadikan aweknya dan jgk Bluebear yg diidamkn...slepas selesai mmbuat bayaran,abg samad pulang ke rumah sewanya...beliau mula mengambil gmbar dgn cermin mata barunya utk dimuatkn dalam FB..beliau terbayang2 wajah comel Halijah..

abg samad: hmmmm,lawa jugop Lijoh tu..molek doh laa,aku pom single lg,buleh jd gewe aku tu, meme tuoh la aku..huhu...nok tera talipon ko dio ehh..rndu la pulok sero..(hmmm...cntik jgk Lijah tu..ok dh,aku pn single lg...dpt jd awek aku tu,mmg bertuah la aku..huhu..nak try telefon dia la..rindu la pulak rasa..

abg samad menekan butang call yg tertera nama Lijoh Spek di skrin hp nye..abg samad mendengar lagu dari caller ringtone milik Halijah..lagu Halimah jongang...

"jongang jongang jongang...jongang jongang jongang,,halimah gigi jongangggangggg...."

sambil abg samad menyanyi lagu Halimah Jongang dan menukar lirik lagu nye kpd Halijah Jongang..jahat sgguh abg samad ni..

abg samad: Lijoh Lijoh Lijoh...Lijoh gigi jongang,halijoh gigi jongeeeee.....(jongee=jongang)

kemudian lagu terhenti..Haljiah mengangkat panggilan telefon abg samad...

Halijah: Hello...assalamualaikum...

to be continue.......Abg Samad start couple dgn Halijah,berdating dan makan bersama..

2 comments:

ardinihumaira said...

loh abe samad gak nyo nyanyi lagi lijoh jongang. denga ko lijoh tok sey lalu hehe

mr.panda said...

hahaha..tu la pasal.abe samad ni nkal kot..haha..slamat membaca smpai 4 episod k..hehe

There was an error in this gadget